Venyttely harjoittelun yhteydessä hyödyllistä?

Venytelläkö vai ei ennen treeniä?

Tutkimuksen mukaan staattinen venyttely VÄHENTÄISI maximaalista voimantuottoa ennen suoritusta tehtynä. Staattinen venyttely tosin ei huomattavasti vaikuttanut nopeuteen eikä hyppysuorituksiin (tutkimus jopa näytti muutaman % suorituksen parantumista). Dynaaminen venyttely nosti maximaalisen voiman tuottoa suorituksissa, mutta ei merkittävästi.

Tutkimukset eivät todenneet harjoittelua edeltävän staattisen venyttelyn lisäävän vammautumisriskiä, vaikkakin mainittiin lihasvenähdyksien yleensä tapahtuvan lihaksien ollessa pitkittyneitä. Takareiden lihaksien vammat olivat harvinaisempia jalkapallojoukkuella, jotka ilmoittivat venyttelevänsä jalkoja (venyttelyiden pituus oli yli 5min).

Linkki tutkimukseen:http://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/apnm-2015-0235#.WHNDElyCWM8

Venytelläkö treenin aikana?

Tutkimus kertoo antagonistin (vastavaikuttajalihaksen) venyttämisen sarjojen välissä parantavan toistomääriä ja vaikuttajalihaksen aktivaatiota verrattuna passiivisen palautumisen. Kokeilemisen arvoinen asia etenkin saliharrastajille.

 

Antagonisti= esimerkiksi polven koukistajalihakset (takareiden lihakset) ovat antagonisteja polven ojentajalihaksille (etureiden lihakset). Antagonisti luo nivelessä vastakkaisen liikeen suorittavaan lihakseen nähden (agonisti).

Linkki tutkimukseen:https://www.researchgate.net/profile/Pablo_Costa/publication/271597595_Acute_Effects_of_Antagonist_Static_Stretching_in_the_Inter-Set_Rest_Period_on_Repetition_Performance_and_Muscle_Activation/links/54d146580cf25ba0f0410b26.pdf

Venytelläkö sitten treenin jälkeen?

Tässä katsasteltiin 12 tutkimusta. Näistä yksi oli suuri kenttätyönä tehty, johon osallistui 2377 henkilöä. Loput 11 olivat pieniä 10-30 osallistujan tutkimuksia. Tutkimusnäytön laatu oli matalasta keskivertoon, tosin tutkimustulosten yhteneväisyys oli erittäin suuri joka tutkimuksessa.

Tutkimustulosten mukaan venyttelyiden ei todettu vähentävän harjoittelun jälkeistä lihaskipua merkittävästi.

Linkki tutkimukseen:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943822

Loppusanat:

Venyttely on hyödyllinen asia ja suhteellisen hyvä tapa lisätä liikeratoja. Pitää muistaa vain suhteuttaa se OMAAN urheilulajiinsa ja harjoitteluun. Toivottavasti tästä jäi vähän pohdittavaa. Antakaa kommentteja/mielipiteitä! Seuraavana aiheena pureudun Foam Rollaukseen. Aiheitakin saa ehdottaa!

 

Kirjoittanut

Lauri Hodju   9.1.2017 Kouvola

 

Lähteet:

Costa, P., Maia, M., Miranda, H. & Paz, G. 2014. Acute effects of antagonist static stretching in the inter-set rest period on repetition performance and muscle activation. Saatavissa: https://www.researchgate.net/profile/Pablo_Costa/publication/271597595_Acute_Effects_of_Antagonist_Static_Stretching_in_the_Inter-Set_Rest_Period_on_Repetition_Performance_and_Muscle_Activation/links/54d146580cf25ba0f0410b26.pdf

Herber, RD., de Noronha, M. & Kamper, SJ. 2011. Stretching to prevent or reduce muscle soreness after exercise. PubMedin internetsivut. Saatavissa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735398

Behm, DG., Blazevich, AJ., Kay, AD. & McHugh, M. 2015. Acute effects of muscle stretching on physical performance, range of motion, and injury incidence in healthy active individuals: a systematic review. NRCresearchpress internetsivut. Saatavissa: http://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/apnm-2015-0235#.WHNt8FyCWM9Kategoriat:Kehonhuolto, Yleinen

Avainsanat:

1 vastaus

Paluuviitteet

  1. Foam rollaus hyödyllistä vai puppua? – Tmi Lihasenergia

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: